top of page

Blog

Rectangle Studio;

Heykelsi Mobilyaları, İç Mimari Tasarımı, Profesyonel Fotoğraf ve Video çalışmaları ile kolektif  bir yapıya sahip,farklı disiplinler ve materyaller üzerinde çalışan,üretim yapan

tasarım stüdyosudur.

Ara

Fotoğraf Sanatçısı Derya Atıcı ve İç Mimar Tarık Korkmaz’ın kurduğu

Rectangle Studio, merkezi Assos’ta bulunan kolektif bir tasarım ofisi.



Marie Claire Maison dergisi nisan 2022 sayısında İç Mimar ve Fotoğrafçı çiftin şehirden doğaya kaçış ve mesleki hikayesini inceleyebileceğiniz yazımızı sizlerle paylaşıyoruz.






Herkesin hayalini kurduğu, geleceğin belirsizliğinde beklettiği, o doğaya dönüş kararını uygulamayı başaran yaratıcı bir çift ile sohbet etme şansı bulunca kaçırmadık.


İstanbul’daki projelerinin yanı sıra, Assos bölgesinde de mimarlık ve uygulama alanlarında hizmet veren Rectangle Studio’nun kurucuları Derya Atıcı ve Tarık Korkmaz, hayatlarındaki bu önemli değişimin nasıl şekillendiğini anlatıyorlar; “İstanbul temelli olmamıza rağmen, fotoğraf çekimleri ve mimari tasarımlarımızı farklı şehir ve ülkelerde gerçekleştirmemiz gerekiyordu. Projemiz neredeyse biz oradayız gibi bir yaşam anlayışımız vardı. Kazdağları ise bizim sık sık kendimizi yenilemek için geldiğimiz bir lokasyondu. Buranın doğası, coğrafyası, mimari dokusu ve tarihi geçmişi bizi besliyordu.



Ne zaman Damda Taş Ev Projesi’ni gerçekleştirdik, ilk defa aklımızdan neden hem İstanbul hem Kazdağları olmasın diye geçirdik. Artık şantiye ve projelerimize trafiksiz bir yolda; bir tarafta dağlar, bir tarafta deniz manzarası eşliğinde gidiyoruz. Tasarımlarımızı penceremizden izlediğimiz Kazdağıları ve Midilli manzarası eşliğinde yapıyoruz.



TAŞ EV PROJESİ
DAMDA AHMETÇE

Biz mutlu ve huzurlu oldukça, bu durum işlerimize de tabii yansıyor.”


Pandemi süreci ile beraber, insanların büyük şehirlerden uzaklaşma istekleri, doğayı yaşayabilecekleri sakin bir yer arayışları, Kuzey Ege’yi oldukça talep gören bir yer haline getirdi. Rectangle Studio, yeni mimari projeler açısından henüz gelişim aşamasında olan bu bölgede taş ev ve ofis alanları üzerine yoğunlaşıyor. Kendi ofislerini Ahmetçe Köyü’ne yaptıkları taş eve taşıyan Rectangle Studio’nun hem İstanbul’da hem de bölgede sabit bir mimari ve uygulama kadrosu bulunuyor. “Ekiplerimiz ne yapması gerektiğini iyi bilen, konusunda uzman kişilerden oluşuyor. Bu sayede, tasarım ve uygulama sürecini rahatlıkla yönetebiliyor ve düzenli seyahatlerle işlerimizi takip edebiliyoruz,” diye anlatıyorlar.






Çiftin, Ahmetçe Köyündeki ''Damda'' mağazalarında kendi tasarım seçkilerinden oluşan tekstil, obje ve sanat ürünlerini sergiliyorlar.








İç Mimar Tarık Korkmaz ve Fotoğrafçı Derya Atıcı’nın tanışması, farklı sanat disiplinlerinin etkileşim içinde olabildiği Güzel Sanatlar Fakültesi’nde gerçekleşiyor


Öğrencilik yıllarından beri kolektif çalışmanın getirdiği yeni fikirlere ve üretim metotlarına inanan çift, profesyonel meslek hayatlarına geçtikten sonra da birbirlerine danışmaya devam ediyorlar. Bazen aynı müşterilere hem tasarım ve iç mimarlık hem de fotoğraf hizmeti verdikleri oluyor. Sonunda hayatı tam manasıyla paylaşmaya karar verip, beraber kurdukları şirket bünyesinde; Derya Atıcı konsept geliştirme, profesyonel fotoğraf-video çekimleri ve kurgu ile ilgilenirken, Tarık Korkmaz mimari tasarım ve mobilya tasarımının yanı sıra, çekimlerde gerekli olan mekân ve set tasarımlarını yapıyor.


https://www.facebook.com/photo/?fbid=10218627107089165&set=p.10218627107089165
MARMARA ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ


Rectangle Studio isminin nereden geldiğini sorduğumuzda,

“Fiziki bir ortamda farklı disiplinlerle bir araya gelip yeni fikirler oluşturmak bizim temel ilkemiz oldu. ‘Rectangle’ (dikdörtgen), şekil itibariyle birçok formu içinde barındırabiliyor. Her bir form bizim için yeni bir disiplini ifade ediyor,” diye açıklıyorlar.


RECTANGLE STUDIO


Diğer yandan, şirket mottoları ‘Hisleriniz Hayat Bulur!’ ise Korkmaz’ın kişisel bir merakına dayanıyor: “İnsanların hislerini somutlaştırmaya çalışmak benim için onları anlamanın bir yolu. İç mimarlık mesleği sayesinde, müşterilerime mobilya ve mekân tasarımı yaparken, onların hislerine dokunabildiğime inanıyorum,” diyor iç mimar.


13 yıldır tasarım ve sanat içeren birçok yaratıcı işe imza atan çift, hayatın bitmeyen bir arayış olduğuna inanıyorlar. Doğan Cüceloğlu’nun üzerinde durduğu ‘Yolda Olmak’ kavramı çalışma disiplinlerine ve yaşam şekillerine yön veriyor.


“Genel hatlarını oluşturduğumuz bir yoldayız. Doğadan ilham alıyor ve bunu hem aile hayatımıza hem de profesyonel meslek hayatlarımıza yansıtıyoruz. Bugüne kadar ürettiğimiz projelerimizde yenilenerek, büyüyerek, harmanlanarak yolumuza devam etmeyi hedefliyoruz.” Assos bölgesinde tamamladıkları iki taş ev projesinin ardından, Rectangle Studio ekibi bu günlerde off grid bir iş üzerinde çalışıyor. İki dönüm arazi içerisinde olan bu proje; bahçesinde meyve-sebze yetiştirilebilen, çevreye duyarlı, kendi enerjisini üreten, atık yönetimine sahip bir taş ev. Bunun dışında bölgedeki mimari ve mobilya fotoğraflarının yanı sıra, birçok farklı sektörün de fotoğraf ve video çekimlerini gerçekleştirmeye devam ediyorlar.



ARTDESIGN
MOBİLYA FOTOĞRAFI ÇEKİMLERİ

“Fotoğraf ve video çalışmalarımızda (reklam, ürün, gıda, mobilya vb.) farklı disiplinler için çekimler yapmak, hepsi için doğru bir görsel dil oluşturmak bizi besliyor ve yeniliyor.”



Mobilya tasarımlarında doğanın kendisine ilham verdiğini söyleyen İç Mimar Tarık Korkmaz, “Doğadaki sonsuzluğun form, doku ve renklerini araştırıyorum. İster taş ister ahşap olsun, masif malzemelerin yapısındaki güzellikleri ön plana çıkarıp heykelimsi görünmeleri için uğraşıyorum. Hatta bu malzemeleri dış etkenlere maruz bırakarak yaşlanması, korozyona uğraması ve kendine özgü kusurlarını ön plana çıkarması için sabırla bekliyorum,” diyor



Le Corbusier, ‘Plan yoksa orada karmaşa başlar,’ der. Biz işin proje kısmına, yeterli zaman ayrılması taraftarıyız. Her şeyi en başında kurguluyor ve projenin tasarım aşamasında hangi mobilyaları kullandığımızdan, mekânın fotoğraflarını nasıl çekeceğimize kadar birçok şeyi aslında en başta tamamlamış oluyoruz. Bu da bizi daha hızlı ve etkin sonuca ulaştırıyor.”


Marie Claire Maison _ Nisan _2022


Rectangle Studio'nun Marie Claire Maison ile yaptığı ropörtaja ait detayları bu yazımızda inceleyebilirsiniz.


İSTANBUL’DAKI KONUT PROJELERININ YANI SIRA, YAŞADIĞI ASSOS’TA YEREL DOKU, MALZEME VE IŞÇILIĞI KULLANARAK TAŞ EVLER INŞA EDEN IÇ MIMAR VE ÜRÜN TASARIMCISI TARIK KORKMAZ, MIMARIDE VE TASARIMDA HEYKELSI DOKUNUŞLARI VE DOĞALLIĞI SEVDIĞINI SÖYLÜYOR.












En sevdiğiniz başucu kitabınız hangisi? Sizi etkileme sebebi? Ya da şu an hangi kitabı/türleri okuyorsunuz?


Genellikle yeni bir kitaba başladığımda bitiremiyorum. Kitap aralarındaki bir paragraf veya anekdot zihnimde başka bir ufuk açıyor ve onun ile ilgili yeni kitaplar alıyor, onlara da başlıyorum. Birkaç kitabı birden okumayı seviyorum diyebilirim.


Şu an okuduğum kitaplar;

Doğan Cüceloğlu ‘’Var Mısın’’

Nevval Çizgen ‘’Kent ve Kültür’’

Hal Foster ‘’Tasarım ve Suç’’


Çalışırken müzik dinler misiniz? / Hangi tarz müzikleri, kimleri dinlersiniz?

Yoğunlaşmam ve pür dikkat kesilmem için genelde klasik müzik tercihim oluyor. Müzik zihnimi durulaştırırken ben tasarımlarıma odaklanıyorum. Tam bir ‘’Chopin’’ Hayranıyım diyebilirim.


Müzik benim için bir arayıştır . Müzikde keşfetmeyi seviyorum. Farklı tarzlardaki yaratıcılıkları seviyorum. Bunların içlerinde balkan müzikleri dahil bir çok tarz var. Son zamanlardaki keşfettiğim ve keyifle dinlediğim elektronik müzikle piyanoyu harmanlayan fransız müzisyen ise ‘’Mezerg’’




Sizi ve tasarımlarınızı etkileyen mimar/tasarımcı? Hangi tasarımı ya da projesi size ilham verir?


Ben, mimarlık veya tasarımlarımda heykelsi dokunuşları seviyor ve doğallığı arıyorum. Bundan dolayı da

Mimarlardan;

Santiago Calatrava,Rem Koolhaas,Jean Novel, Han Tümertekin.





Tasarımcılardan;

Antonio Citterio,Piero Lissoni,Achille Castiglioni

Jean Guillaume Mathiaut,Pieter Maes,Hans Wegner,










En sevdiğiniz şehir ya da favori tatil destinasyonunuz hangisi? Neden?

Assos bölgesinde yaşamaya başladıktan sonra kuzey ege bölgesindeki mimari ve sosyo-kültürel yaşam farklılıklarını keşfetmek, keşfederken yaşamaktan, doğayı hissetmekten büyük haz alıyorum.






Her fırsatta gittiğiniz/uğradığınız bir müze, galeri veya mekân var mı? Hangi özelliği ile sizi kendine çekiyor?


Gezi ve seyahatlerimde mutlaka her şehrin müze-müzelerini tekrar tekrar görmeyi çok severim.Çünkü bir öndeki ziyaretimden sonra mental olarak değişmiş olurum ve tekrar gezdiğimde farklı şeyler görürüm.


Ömer Selçuk Baz’ın Zonguldak Mağaraları Ziyaretçi Merkezini ve tamamlandığında Kapadokya Bölge Müzesini görmek için sabırsızlanıyorum.








Evinizdeki favori objeniz hangisi ve neden?


Favori objelerim sürekli değişiyor. Farklı bölgelerde doğanın hediyesi olarak öylece aldığım küçük kaya parçalarına ayrı bir ilgim var. Taşın üzerinde doğanın tüm hallerini yosun, renk,doku, amorf formlar vb gibi şeyleri bulabilirsiniz. Evde bunları görmek ve uzunca onlarla konuşmayı seviyorum





Sahip olmayı istediğiniz ikonik bir tasarım var mı? Ya da en beğendiğiniz ikonik tasarım hangisi?


Fiam İtalia Markasının ‘ Ghost Armchair’ Tasarımı






Son dönemde üzerinde çalıştığınız projelerinizden ve tasarım anlayışınızdan kısaca bahsedebilir misiniz?


Yakın zamanda İstanbul Süzer Plaza'daki konut projemizi tamamladık. Güncel proje olarak yaşadığım bölgedeki Assos Ahmetçe Köyünde bir taş ev projesi üzerinde çalışıyorum. Geçmişin hamlığı ve modern tasarım anlayışımızı bir arada görebileceğimiz, yerel doku, malzeme ve işçiliği oldukça fazla kullanacağımız bir proje olacak.


Bunların haricinde heykelsi ve tanımsız masif mobilya ve aksesuar tasarımlarına ve üretimlerine devam ediyorum.

Modern tasarım anlayışı olan bir iç mimar ve tasarımcıyım. Modern tasarımın içinde ‘heykelsi’ ve ‘tanımsız’ı arıyor ve yaratmaya çalışıyorum.


Tarık KORKMAZ | RECTANGLE STUDIO

Güncelleme tarihi: 10 Mar 2023

SICAK KIŞ EVLERİ / ARTI MEKAN DERGİSİ


2022 yılında Artı Mekan Dergisi 'En Duyarlı Mekan'' ödülüne layık görülen Damda Taş Ev Projesi


İç Mimar Tarık KORKMAZ ve Fotoğraf Sanatçısı Derya ATICI 'nın ''DAMDA'' isimli Ahmetçe Köyü Assos'da bulunan evi...


Mekan Dergisi ile yaptığımız bu keyifli röportajda; Kuzey Ege, Ahmetçe Köyü, Assos ve Taş Ev ile ilgili tüm merak ettiklerinizi bulabileceksiniz.



Sizin için duyarlı tasarım & mekan ne demek?


Oğlum Maya ’nın bir kitabı var, ona okurken keyif aldığım ve çok şey öğreten. Kitabın adı ‘’Pezzettino’’...

Pezzettino ‘Parçacık’ demek. Her şey ve hepimiz bütünü oluşturan küçük parçacıklarız.

Bir tasarım da küçük parçalardan oluşuyor. İstekler,beğeniler,ihtiyaçlar,estetik,işlev,doğa vb. gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Anlamlı bir bütün yaratabilmek için tüm küçük parçaları doğru analiz edip bütüne ulaşabiliriz.

Ben tasarımlarımda hikaye arıyorum, tasarım ve mekanlarımın bir hikayesi olması için uzun vakitler ayırmayı seviyorum. Tasarımın kendisi ve özellikle de çevresi ile ilişkilerini detaylandırıyor, birbirleri ile uyum içinde yarışmadan bir birliktelik sağlamaya çalışıyorum. Her bir parçacığı iyi gözlemlediğinizde ve doğru analizi yaptığınızda ortaya güzel olan ve duyarlı olan ortaya çıkıyor.



artımekandergisi, mekan,mekandergisi,ahmetçe,ahmetçeköyü,taşev,assos,damda,damdaahmetçe,köyevi,modernev,kuzeyege,müstakilev,köyevi,köydeyaşam,doğalyaşam,köyegöç,modernev,moderntaşev,tasarımdergisi,mimarlık,taşevmimarisi,enduyarlımekan,mimarlıködülü,tasarımödülü,ödüllütaşev,çanakkale,ayvacık,kayalarköyü,sazlıköyü,bayramiç,ezine,demirciköy,arıklıköyü,hüseyinfakı,kozlu,kozluköyü,çanakkalemimarlık,tarıkkorkmaz,rectanglestudio,deryaatıcı,fotoğraf,içmimarlık,
Tarık KORKMAZ | Rectangle Studio




Damda projesinin hikayesini sizden dinleyebilir miyiz?


‘Damda Projesi’ bir hayaldi.

Bir iç mimar ve tasarımcı olarak herhangi bir projeye ilk başladığımda ortada somut bir şey olmaz. Müşterinin hayalleri vardır ve size aktarmaya çalışır. Sonrasında siz onlar için hayal kurmaya başlarsınız ve soyut olan somuta dönüşür. Damda’da ise durum farklıydı, burası bizim evimizdi. Hayallerimizi kendimiz için kurmuştuk.


‘Damda Projesi’ bir mekanın insan hayatını nasıl değiştirebileceğine güzel bir örnek.

Proje bittikten sonra yılın büyük bir bölümünü burada yaşamaya karar verdik. Projelerimiz için İstanbula gidip geliyoruz. Damda, Kazdağlarında Assos Ahmetçe Köyünde yer alıyor. Bu bölgenin tarihi geçmişi ve doğası insanı cezbediyor. Burada yaşamak ,taş evlerin olduğu sokaklarda yürümek, kendini ve doğayı keşfetmek mental olarak insanı rahatlatıyor ve mesleki açıdan daha özgür ve özgün bir yaratım süreci oluşturuyor.



En Duyarlı Mekan ödülünü aldığınız bu projenin size göre en duyarlı yeri neresi?


Projeye başlarken ‘Saygı’ kavramı bizim önceliğimizdi.

Yapının mevcut haline taşlarına, ahşaplarına ,kendimize ve hayallerimize, çevreye, doğaya saygı…

Tasarımı, bu kavram üzerinde şekillendirip gerçekleştirdik ve duyarlı hale getirdik.



Damda Ahmetçe Taş Ev Projesi | Ahmetçe Köyü | Ayvacık | Çanakkale





2023 yılında Rectangle Studio ofisindeki en büyük değişiklikler ve yenilikler ne olacak?


Rectangle Studio olarak biz yine fotoğraf, mimari ve tasarım alanlarında kolektif işler yapmaya heyecanla devam edeceğiz.

Damda Projesi gibi hikayesi olan birkaç proje daha üzerinde çalışıyoruz.2023 yılında bunlardan da bahsedeceğiz.


Yeni yılda da Mottomuz ‘Hisleriniz Hayat Bulur!’ kavramının peşinden koşmaya devam edeceğiz.


Tarık KORKMAZ & Derya ATICI


bottom of page