top of page
Ara

Bir İş ile uğraşırken Odaklanmak & Dikkat Kesilmek

‘’Kim olduğunuz,ne düşündüğünüz,ne hissettiğiniz,ne yaptığınız,neyi sevdiğiniz,odaklandığınız şeylerin toplamıdır’’¹




mimarlık-içmimarlık-mobilya-fotoğrafçekimi
‘’Dikkatimizi neye veriyorsak dünyamız da onun bir sonucudur’’

‘’Dikkatimizi neye veriyorsak dünyamız da onun bir sonucudur’’³


Orta çağda taş işçilerinin meslekleri için söyledikleri şu söz var: ‘’ Biz ham kayalara çekiç sallayanlar,gözümüzün önüne daima katedralleri getirelim.’’ ²


Bu yazımda, iş hayatında 'odaklanmak' üzerine hap bilgileri bulacaksınız.


İş hayatı veya kendi yaşamımızda ne kadar derinlemesine ve ne kadar dolu dolu yaşıyoruz sorusuna gelin birlikte ufak ipuçlarıyla yanıt verelim.




Hayatta ne olduğunuzdan ziyade hayata nereden ve nasıl baktığınız bizi biz yapan yegane temeldir.




Derinlemesine yaşanan bir hayat,hem maddi hem de manevi yönden dolu dolu yaşanan bir hayattır.




Bir işte çalışırken veya bir iş yaparken geçirilen vakit,boş geçirilen vakitlere göre çok daha hızlı akıp gider.Bu sebeple insanların kendilerini en iyi hissettikleri an, bir işe kaptırıp gittikleri andır.


Bunun sebebi zihnimizin bizi mücadeleye çağıran şeylerden hoşlanıyor oluşudur.


Olumlu olana odaklanma alışkanlığı,sürekli karşımıza çıkan bir sürü ufak tefek ve tatsız şeyi göz ardı edebilmemizi sağlar.

Daima ulaşılabilir olma;

‘’Daima ulaşılabilir olma dayatması’’ Her şeyi çabucak yapma zorunda olduğumuz hissidir.

Projeler için sürekli ve düzenli aralıklarla toplantı yapma alışkanlığı;

İnsanlar kendi program ve sorumluluklarını yapabilecekken, toplantıdan beklerler.


Yüksek kaliteli iş nasıl çıkar?

Çalışırken yoğunluğunuzu en yüksek düzeye çıkartmalısınız. Göreceksiniz ki harcadığınız zaman da bir o kadar azalacaktır.


Odaklanmayı kendi başınıza yapabileceğiniz gibi kolektif birliktelikleri de göz ardı etmemek gerekir.Taraflar birbirini derinleşme yönünde de teşvik ederler.Tek başına çalışma nazaran bu alternatif daha verimli olabilir fakat etrafınızda uçuşan fikirlerin dikkatinizi dağıtmanıza izin vermemelisiniz.

Aylaklık gerekli (midir)?


Aylaklığı insanın kendini şımartması,tatile çıkması ya da zaafı olarak göremeyiz; bedeniniz için D vitamini neyse beynimiz için de aylaklık odur,yani zaruridir ve D vitamini eksikliğinden kaynaklı kemik hastalıkları iskelet yapımızı nasıl deforme ediyorsa aylaklıktan mahrum kalan beynimiz de aynı şekilde zihinsel deformasyona uğrar.


Belki garip gelecek ama herhangi bir işi başarıyla yerine getirmek için aylaklık elzemdir.


Eve iş getirmemek


Gün içerisinde programladığınız gibi çalışdıysanız yeterince yorulmuşsunuz demektir.Uzayan işleri akşam vakti evden halletmem gerekiyor fikrinden uzaklaşın.Bu şekilde yapacağınız işlerin bir katkısı olmayacağı ve sizi ertesi gün daha yorgun yapacağını aklınızdan çıkartmayın.


Daha az çalışarak daha verimli olunur mu?


Size bir deneyden bahsedeceğim;

Ünlü yazılım şirketi Basecamp'ın yöneticileri, çalışma saatlerini azaltınca, sıradan bir çalışma haftasını şişiren fazla kilolardan kurtulmuş olduk.İşini gücünü halletmek için daha az vakti olduğunun bilincinde olan insan, zamanı daha kıymetli gördüğünden daha idareli kullanıyor ve bu da gayet iyi bir şey.Nihayetinde eften püften şeylere harcamıyorlar zamanlarını.

Daha az vakte sahip insanlar zamanlarını daha akıllıca kullanırlar.⁶

¹Gallagher ²Andrew Hunt ve David Thomas | The Pragmatic Programmer,pragmatik yazılımcı kitabından ³Gallagher ⁴Csikszentmihalyi Cal Nevport, 'Pür Dikkat',metropolis yayınları,2017 Cal Nevport, 'Pür Dikkat' ,metropolis yayınları,2017


bottom of page